Hvordan fungerer egentlig en førerhundekvipasje?

Etter at jeg valgte å få førerhund og fortalte folk rundt meg om beslutningen, oppdaget jeg hvor mange myter som verserer om hvordan en førerhund er opplært og hvordan samarbeidet mellom ekvipasjen fungerer.

Her kommer et innlegg jeg skrev 20.desember i fjor der jeg avliver noen av disse mytene.

Hei på dere!

I dag har jeg litt lyst til å fortelle litt om hvordan teambuilding med førerhund er.
Veldig mange mennesker jeg har snakket med den siste tiden tror at det holder å lære hunden en masse veier, si hvor du skal når du skal dit å forvente at hunden skal gå dit uten at jeg må gjøre annet enn å henge på i selen.

Dette er veldig feil.

Vi jobber alltid som et team. For at jeg skal kunne bruke hunden på et sted må jeg være kjent og kunne komme meg fra A til B. Det er veldig viktig å huske at en førerhund er en hund og ikke en maskin som er programmert til å følge oss rundt, hjelpe oss å finne ting vi mister og ellers er stille og rolige når vi ikke trenger dem.

Tvert imot!

Førerhunder er hunder med instinkter som lett kan distraheres av andre mennesker, hunder og mat. Den kan godt finne på å gå en annen vei bare fordi det ser litt hyggeligere ut der enn der vi egentlig skal gå. Noe av det beste med førerhund, synes jeg, er at den hjelper til med å holde retningen; spesielt på steder som der jeg bor fordi det knapt finnes rette linjer. Han har også en god stedsans og den hjelper mye når vi blir kjent og jobber godt sammen. Han er flink til å finne dører, trapper, stoler og ting jeg mister på bakken. Selv med alle disse fantasiske tingene opplever vi stadig utfordringer.

Jeg må fortelle han hvor vi skal gå og han kan ikke alltid forstå hva jeg ønsker.

La meg illustrere med et eksempel:

I går stilte jeg meg opp i litt feil retning da vi skulle gå og instruerte jevnt om å gå til fortauet. Fordi jeg sto feil endte vi på trappa hos noen andre og han markerte trappa som fortau. Jeg synes dette fint illustrerer hvor lite som skal til før det kan gå galt.

En siste ting:
Mange tenker også at de ikke kan snakke til den som går med hunden. Det viktigste er at dere ikke hilser på hunden eller forstyrer den når den har sele på. Spør alltid eiern om det er greit å hilse. Jeg selv blir veldig glad om dere hilser på meg, stopper og prater.