Fotballen (nesten) for alle
kategorier: fotball, enklere å leve
Støynivået blant publikum stiger. De rødkledde er i angrep. Tilskuerne holder pusten. Stemmen som beskriver kampen har tredoblet hastigheten. Han snubler nesten i ordene for å rekke og beskrive nøyaktig hva som skjer. Og der! TOOOOOOOOOOR! Det kjennes som om hele verden beveger seg flere meter de sekundene feiringen av målet varer. Jeg har reist meg, men merker det knapt. Jeg greier så vidt å hindre at jeg faller ned flere meter fra tribunen. Men ærlig talt; noen ting er verd å ta sjanser for!
Fotballen (nesten) for alle
Fotballen er den idretten som tiltrekker seg flest mennesker. Den skaper stemning og sterkt fellesskap.
Tenk deg at du har lyst til å se en fotballkamp. Akkurat denne kampen har du gledet deg til lenge og du har fått vite at du skal få se den - LIVE! Du har ladet opp i mange måneder. Kvelden før kampen får du knapt sove av ren frustrasjon over hvor sakte de siste timene før kampstart går.
Når tida er inne er du tidlig ute for å finne plassen din og ta deg en liten runde på arenaen. Det er bare et lite problem. Når du finner plassen din kan du ikke benytte deg av den; ganske enkelt fordi flere trapper fører opp dit du skal sitte og du kommer ikke opp med rullestolen din. Etter samtaler med arrangøren viser det seg at det ikke finnes noen plasser som du kan sitte. Du er ganske enkelt dømt til å sitte foran TV-en hver helg mens vennene dine drar for å se kampen live.
Tenk deg at du sitter på plassen din på tribunen og venter på at kampen skal starte. Du snakker med noen som jobber på området og spør om det fins noen form for synstolking til fotballkampen. Nei, det har aldri vært noe slikt her, er svaret du får. Du sitter og følger intenst med på kampen mens du prøver å spørre sidemannen hva som skjer, men han er så opptatt av det som skjer på banen og hører ikke hva du sier. Du hører supportere som jubler og det er helt klart mål, men du får ikke med deg stort mer av kampen. Interessante pasninger, sjanser, detaljert beskrivelse av hvordan det ble mål og koreografien til fansen er detaljer du ikke kan nyte gjennom kampen.
For de fleste er dette hypotetisk og rett og slett vanskelig å tenke seg.
For meg er det siste scenariet en realitet. Jeg var imidlertid forberedt og fikk meg ingen overraskelser da jeg tok turen innom et par fotballkamper i Norge.
Hvis du heller snur ryggen til Norge et øyeblikk og tar turen til for eksempel Tyskland, er det langt større sjanse for at du vil treffe blink. Vend blikket mot sør og beveg deg inn på Allianz Arena, stadion der storklubben Bayern München spiller sine hjemmekamper. Der er det gode muligheter for å bevege seg på området og det er synstolking av fotballkampen. Ved ankomst får vi som trenger det utdelt en mottaker som kan kobles til headset. I en kommentatorboks sitter to personer og kommenterer på spreng for at vi skal få med oss alle detaljer av kampen. Støynivået blant publikum stiger. De rødkledde er i angrep. Tilskuerne holder pusten. Stemmen som beskriver kampen har tredoblet hastigheten. Han snubler nesten i ordene for å rekke og beskrive nøyaktig hva som skjer. Og der! TOOOOOOOOOOR! Det kjennes som om hele verden beveger seg flere meter de sekundene feiringen av målet varer. Jeg har reist meg, men merker det knapt. Jeg greier så vidt å hindre at jeg faller ned flere meter fra tribunen. Men ærlig talt; noen ting er verd å ta sjanser for!
En fotballkamp med og uten synstolking kan vanskelig sammenlignes. Det er avgjørende for muligheten til å oppleve og delta. Budskapet er altså kort og enkelt: På tide at vi får synstolking i norsk fotball!