Nå er det lenge siden jeg har publisert noe her inne. Jeg har rett og slett ikke følt for å skrive, iblandet noe skrivesperre. Det har definitivt ikke vært mangel på noe å skrive om, men det hjelper dessverre veldig lite.

Nå burde jeg egentlig sortere tankene å fortelle om hvordan den siste tiden i ny jobb har vært, eller hvordan prosessen med boligkjøp har vært for meg de siste ukene; rett og slett ting som har endret livet mitt en del den siste tiden. Det har jeg imidlertid ikke tenkt å gjøre, ganske enkelt fordi jeg ikke føler for det.

Nå er det sommer, det er sol og det er veldig varmt. Vi har gått fra mai til juni i ekspressfart, noe som betyr at vi nærmer oss VM i fotball, som er temaet for dette innlegget.

Da jeg oppdaget at fotball var min greie innså jeg tidlig hvor mye energi og engasjement fotball fikk fram i både meg og andre med stor interesse for sporten. Noe annet, om enn enda viktigere, var oppdagelsen av hvor inkluderende fotball kan være. Jeg følte og føler fremdeles hvor lite det har å si hvordan du er. Når du er fotballfan og treffer andre i samme lykkerus som deg, er terskelen ikke-eksisterende for å komme i kontakt. Den felles forståelsen og energien har vært en viktig faktor for meg, og en god følelse når verden ikke helt er der den skal være. De fleste jeg kjenner er definitivt mest glad i vår og sommer, men jeg er mest glad i sensommer og tidlig høst. Det snakkes om hvor deprimerende verden er når bladene faller ned fra trærne og det blir kjøligere i luften. Dette merker selvfølgelig jeg også, men det overskygges totalt av at fotballsesongen starter på sensommeren. Mens mange jeg kjenner blir både slappe og til tider i elendig humør er jeg full av energi jeg ikke alltid vet hva jeg skal gjøre med.

I disse dager sitter jeg og tenker på forskjellen på prestasjoner i fotball i ulike land og hvor mye det har å si for hvor inkluderende fotball er. Norge er ikke et land der fotballprestasjonene er på topp og det å gå på fotballkamp for meg ser jeg på som rimelig meningsløst. Dette kan godt tenkes å være en ganske kjip uttalelse overfor de som liker norsk fotball, men jeg skal stå for den og tar gjerne også kritikk. Jeg ville kanskje ikke uttalt meg om dette på denne måten om jeg ikke hadde opplevd hvordan fotball kan være med bittelitt tilpasning.

Tyskland er et land med relativ høy anerkjennelse innen fotball, mange flere innbyggere og følgelig mer fleksibilitet i publikumstilbud.

I fjor var jeg på fotballkamp live i München. Stadioområdet var utrolig godt utformet. Rullestolbrukere kan lekende lett komme seg inn på området og plassene er plassert godt slik at man både kan se det som skjer på banen i tillegg til at det er plassert små bord foran plassene.

For meg betyr det en liten elektronisk sak med muligheter for å koble ørepopper til. Denne lille dingsen sørger for at jeg og andre som trenger det, kan høre synstolkingen av kampen i sin helhet.

Synstolking er ganske enkelt beskrivelse av det som skjer i for eksempel en fotballkamp. Synstolkingen skal tolke det visuelle bildet på skjermen. I dette tilfellet betyr det at jeg til enhver tid får vite hva som skjer i fotballkampen. Forskjellen på en kamp som er synstolket og en som ikke er det er enorm.

For fire år siden tilbragte jeg perioden mens VM pågikk i Kiel i Nord-Tyskland. Der ble jeg presentert for synstolking på TV som er samme prinsippet som beskrevet overfor. VM, som Tyskland for øvrig vant, kunne nytes med behagelige og engasjerte stemmer som til enhver tid sørget for at vi fikk vite hva som skjedde på skjermen. Jeg glemte rimelig fort frustrasjonen jeg gjennomlevde da jeg prøvde å følge med på fotball på norsk TV eller live på en fotballbane i Norge.

Nå nærmer det seg altså nok et mesterskap og jeg gruer meg faktisk litt. Vi har nok også kommet ganske mye lenger med synstolking i Norge, men den har dessverre ikke kommet til fotballen enda. Jeg har imidlertid ikke gitt opp håpet og vet at vi helt klart kommer dit - det tar bare litt lengre tid.

Mest av alt gleder jeg meg til VM og håper på fint vær slik at noen av kampene kan nytes utendørs. Håper å se mange trivelige og engasjerte mennesker rundt omkring.